Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова:

В София не се извършва регистрация на роми заради местните избори

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова категорично отрече, че в столицата се извършва регистрация на роми заради местните избори. На заседанието на Столичния общински съвет тя оповести взетите мерки за запазване на спокойствието в кварталите със месено население.


Фандъкова заяви, че има допълнителни полицейски сили в "Орландовци" и другите квартали със значително ромско население:

В последните дни ситуацията в "Орландовци" е спокойна. Ангажимент на Столичната община е възстановяване на осветлението в парка и в улиците в квартала. Започна и изтеглянето на връзките за монтирането на пет камери като първи етап на видеонаблюдението. Местата на тези камери са съгласувани с полицията. Периодично се извършват проверки и по спазване на Закона за гражданската регистрация, за да може да не се допуска струпването на нерегистрирани граждани на различни адреси. Последователно в последните години се премахват и незаконни постройки, още преди ескалацията на напрежението. Районният кмет беше издал 14 протокола за събаряне на незаконни постройки. Органите на реда имат засилено присъствие и на рисковите участъци.

Заседанието на Столичния общински съвет и тази седмица започна с протест. Този път той беше заради незаконните ромски гета.

Един от протестиращите граждани – Евгения Каменова от кв. "Бенковски", обясни, че в квартала ѝ няма държава.

Има незаконно изградени мрежи, прикачване към електричество и вода. Това е изградено със знанието на институциите. 

Новата наредба за управление на отпадъците на територията на София доведе до спорове в залата на Столичния общински съвет.

Председателят на групата на общинските съветници от БСП Милка Христова заяви, че наредбата, която се очаква да бъде приета, не е изпратена в пълен текст до всички общински съветници.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна