Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР решава днес откога да скочи цената на тока

Вл. Горанов: Увеличението на цената на тока е неизбежно

| обновено на 26.06.15 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши днес дали да отложи новите цени на тока от 1-ви юли за 1-ви август. Отсрочката беше поискана от премиера Бойко Борисов след протести срещу планираното поскъпване на тока за индустрията. 

"Ръцете" на регулатора - да отложи влизането в сила на новите цени на електроенергията, вече са развързани, след като вчера парламентът гласува окончателно едномесечната отсрочка. Управляващите я поискаха, за да може да бъде приета наредбата, която ще компенсира част от бизнеса заради предстоящото поскъпване на тока. Втората цел е приключване на проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници. А третата - да се види какви са възможностите за 10-процентно намаление на разходите в държавните енергийни дружества.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че 2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката, че забавянето им ще задълбочи дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) и че ще я доведе до фалит.

Същевременно от регулатора заявиха, че са склонни да променят ценовото си решение и да редуцират поскъпването, но само ако правителството намери резерви в енергетиката. По отношение на цените на тока за бита, разчетите са той да поскъпне средно с 2%. 

Според финансовия министър Владислав Горанов увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3,7 милиарда лева. 

Колкото и да влагаме непопулярните мерки, горчивият хап ще трябва да бъде преглътнат, в противен случай рискуваме да обезценим и малкото останали качествени държавни активи и то до степен, до която да декапитализираме, в случая НЕК, без това да бъде осъзнато дори от обществото, заяви Горанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени