Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненчев: В България евентуално ще има около 40 американски танка

Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС

Бъдещо разполагане на американска военна техника в България ще бъде съобразено с договореностите между двете страни, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол. В декларация "Атака" настоя в България да няма разполагане на техника, а от БСП обвиниха правителството, че няма ясна позиция по темата.

Ако има разпределение на танкове, те ще са максимум до 40, каза министърът на отбраната Николай Ненчев и обясни, че бройката е далеч от онази, за която България има разрешение.
В България ще има около 40 танка, евентуално, които не би следвало да се разглеждат като каквато и да е заплаха. Максимално разрешение за България да разполага с 1475 танка, налични са 310, бронирани машини 2000 хиляди – срещу налични 900, бойни самолети, разрешени 235 49 налични в момента. Няма нищо притеснително от всичко това, техниката категорично няма да остане на територията на България. Тя ще се придвижва там, където е необходимо.
Ненчев повтори, че присъствието е съобразено със споразумение от 2006 година за разполагане на военна техника, одобрено от БСП:
Това съгласие, госпожи и господа депутати от "БСП лява България", сте го дали вие със споразумението. Нищо повече няма от това.
Михаил Миков настоя правителството да излезе с ясна позиция по въпроса и призова:
В тази ситуация, най-бедната страна на Съюза, с позициониране на военни сили и техника, това ще има допълнителни загуби за нашата страна, на които правителството трябва да търси компенсиране с нашите партньори.
Илиян Тодоров припомни, че от "Атака" са предлагали споразумението да бъде отменено, но не са получили подкрепа от БСП. Тодоров допълни:
Тези тежки американски оръжия ще дойдат като агресия към Руската федерация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна