Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва събарянето на незаконните къщи в ромския квартал на Гърмен

Минка Капитанова: Ситуацията е сложна, хората могат да останат на улицата

Снимка: БГНЕС
В ромския квартал на Гърмен започва събарянето на първите четири къщи от общо 124-те незаконни сгради. Ще бъдат бутнати тези постройки, чиито собственици са получили първи покана за доброволно събаряне, но не са го сторили. Днес ще бъде изпълнена заповедта за принудително събаряне. Хората са категорични, че ще останат по домовете им заедно с децата си и така ще се опитат да осуетят разрушаването на постройките.
.
Събарянето на незаконните къщи, каквито се оказаха над 85% от постройките в квартал "Кремиковци", беше едно от исканията на Инициативния комитет, чиито протести продължиха повече от месец след кървавия сблъсък между роми и други жители на общината. На 25 и 26 май инспекторите от Националния строителен контрол, изпратиха 124 уведомления за доброволно събаряне на незаконните къщи и след крайния срок констатираха, че нито една не е разрушена. При посещението си в Благоевград миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова потвърди решението за принудително събаряне, което ще става по утвърден график. 

С надеждата държавата отново да отсрочи събарянето на къщите и с аргумента, че повечето семейства няма къде да отидат, от Инициативния комитет на ромите поискаха спешна среща с вътрешния министър и също заплашиха с протест.
Омбудсманът на България Константин Пенчев квалифицира проблема като хуманитарен, по време на дискусия за правата и потребностите на децата в риск.

През почивните дни напрежението в ромската махала е нараснало, каза председателят на Инициативния комитет Юлиан Герасимов и допълни, че няма да позволят събарянето на къщите на Красимир Илиев и Стоян Айдаров, в чиито семейства има деца-инвалиди.
Ситуацията е много сложна, защото след събарянето на къщите общината няма къде да настани хората. Опасявам се, че тази вечер някои от тези, на които ще бъдат съборени къщите, има опасност да останат на улицата, коментира в предаването "Преди всички" кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Тя обясни, че органите на реда съдействат на общината, но увери, че днес ще бъде трудно за всички:

Чували сме и призиви за самозапалване, други няма да напускат домовете си. /…/ В тези къщи, които днес трябва да се събарят, има и деца.

Чувствам се безсилна в тази ситуация, защото това е следствие от бездействие години назад и сега вече ескалира проблемът. Няма как с магическа пръчка той да се реши за месец, каза още Капитанова.

Темата с незаконните постройки коментира и инж. Стефан Кинарев – председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Според него държавата се опитва да се бори с проблема:

Обикновено това са обекти, които са построени върху земя с неясна собственост, върху земя, където няма изградена инфраструктура, ток, вода. Като резултат от това те се обграждат с незаконни сметища./.../ За решаването на такъв тип въпроси не трябва да се търси оправдание в социалните аспекти или да се мисли, че тези проблеми постепенно се превръщат в знак за безнаказаност и беззаконност, от които последствията, както показаха и последните събития, отиват доста встрани от техническите решения.

Следващото събаряне на незаконно изградени къщи в Гърмен е насрочено за 13 юли. То ще засегне семейства, в които има две деца с физически увреждания.

Разговорите с Минка Капитанова и с инж. Стефан Кинарев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна