Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: В някои общини адресните пререгистрации са с 23 пъти повече от миналогодишните

Снимка: БГНЕС

Резултатите от прегледа на адресните пререгистрации на хора от началото на 2015 година до месец април показват, че в определени общини може да се говори за степен на мобилизация, която води до превземане на институциите на местната власт. До този момент не са създадени механизми между институциите, които да възпрепятстват ефективно подобни опити за злоупотреби. Това коментира за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева във връзка с масовата предизборна смяна на адресни регистрации непосредствено преди местните избори:

Над 130 хиляди са новите адресни регистрации. Същевременно, резултатите от контролната дейност показват, че са наложени пет броя наказателни постановления. Последвалите журналистически разследвания, прокурорските проверки и тези на МВР показват значително по-голям мащаб на проблема. Ние сме свидетели на тревожната тенденция в някои общини, където броят на новите регистрации надхвърля 23 пъти броя на регистрациите, извършени за същия период – от януари до април – миналата година.

Според Нушева е необходимо извършването на пълни проверки във всички общини по настоящ адрес, което да даде пълната картина на състоянието на общините в цялата страна, и са необходими действия на отмяна на регистрациите на хора, извършени в нарушения на закона:

Много е важно налагането на санкции на длъжностните лица, нарушили закона. Необходимо е установяването на механизъм за обмен на информация и взаимодействие на институциите, и промяна в Закона за гражданската регистрация.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ваня Нушева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени