Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григорий Вазов: Проблемите в координацията на банковия надзор трябва да бъдат решени

Виктор Йоцов: Да се даде повече тежест на дистанционния надзор

Снимка: БГНЕС

Знам, че не съм фаворит в това състезание, но имам самочувствието на икономист с добра репутация и с опит. Не се притеснявам от нищо, нямам какво да губя. Номинацията ми е чисто експертна. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" кандидатът за управител на БНБ Виктор Йоцов, подкрепен от АБВ. Той заяви, че е запознат с изследвания на социологическа агенция, според които БНБ се ползва с доверие само сред 9% от населението, а над 50% от хората изразяват неодобрение.

Не мисля, че това е оправдано. Това, което се случи в последната година, особено с КТБ и проблемите, които това създаде, повлия изключително много в негативен план на БНБ и някак си ние забравихме колко много и хубави неща се извършиха през годините, как БНБ тихо, но упорито работи за поддържането на финансовата стабилност в страната.

Който и да бъде избран на поста, трябва да започне работа с назначаване на подуправител с ресор "Банков надзор" и извършване на професионална проверка, която да установи дали пропуските, свързани с КТБ, са по вина на инспекторите или са породени от други причини. Трябва да се даде и повече тежест на дистанционния надзор, категоричен е той.

Има си модели, по които той отчита дали има проблеми, дали се зараждат някакви такива проблеми. Когато се виждат такива проблеми, трябва това да се комуникира веднага към инспекторите, които отиват в банката, вече подготвени, с конкретни въпроси и знаят къде и какво да търсят. Такава беше практиката допреди няколко години, когато имаше отделна Дирекция за дистанционен надзор. Имаше си и отделна Дирекция за надзор на място. Сега те са обединени.

Кандидатът за управител на БНБ, подкрепен от Патриотичния фронт, Григорий Вазов заяви, че новият управител "просто трябва да започне да си върши работата", която трябва да е залегнала в подробна план-програма. Неговата концепция включва подготовка на страната за влизане в еврозоната в периода на един пълен мандат на управител на БНБ, средносрочните мерки предвиждат решаване на проблемите с координацията в банковия надзор:

Оперативните неща, които трябва да се оправят, са свързани с преглеждане още един път на Закона за БНБ, където трябва леко да се пипнат, а може и не само леко, функциите или правата и задълженията на управителя и на подуправителите, въобще на целия УС. Най-важното, най-спешното е да бъде създадено едно звено за риск мениджмънт, подчинено на УС, а не на управителя или на подуправителите.

Вазов припомни тезата си, че стрес-тестовете за банките са излишни, защото системата вече е преживяла един тежък такъв тест. Необходима е само оценка на активите, допълни той.

Бисер Манолов не взе участие в разговора поради друг ангажимент.

Интервюто на Снежана Иванова с Виктор Йоцов и с Григорий Вазов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени