Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Борисова: От българските учебници отсъства светът на различните

От българските учебници отсъства светът на различните, което възпитава децата в негативна посока. Не се замисляме каква е нагласата на подрастващите към хората със специални потребности. Потресаваща е разликата, когато разгърнахме читанките и букварите на държави като Финландия, Норвегия, Чехия, Англия. Навсякъде децата с различни потребности са включени и не са извън обществото като аутсайдери. Това каза в предаването "Преди всички" ръководителят на проекта "Да отгледаш ксенофоб" на сдружение "Политологичен център" Силвия Борисова:

Идеята ни е да започнем с изследване в нашия проект на различните добри практики в държави - членки на Европейския съюз и извън него в учебното съдържание и да продължи с разговор със самите подрастващи и с родителите на различните деца със специални образователни потребности или от етнически групи. Искаме да включим и разговор с хора с физически и интелектуални затруднения, които са били ученици и някога са станали жертва на дискриминация. По този начин трябва да стигнем до публичен дебат, който да илюстрира какво реално се случва в обществото.


Това искаме да го направим, първо, през нашия експертен поглед, който ще зададе методологията на работа с целевите групи. Идеята е да разберем как се типологизират проблемите по посока на усвояване или неусвояване на демократични ценности през учебното съдържание като говорим с деца, родители, учители и експерти по образованието. Искаме да отворим устойчив публичен дебат, който да се занимае с наложителните потребности от реформа на държавните образователни изисквания.

През последните 10 години процесите на глобализация са изключително силни, а имиграцията е интензивен процес. Затова според Борисова промяната на образователната система и учебници в тази посока е абсолютно необходимо:

В такава ситуация е по-важното от ранна детска възраст да се възпитават ценности като разбиране на различните и толерантност. Толерантност обаче не като търпимост, а да се усвои умението да се вижда чуждата гледна точка. Всички членове на обществото са важни.

Цялото интервю на Борислава Борисова със Силвия Борисова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна