Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фич понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), определяйки като вероятно изпадането на страната в неплатежоспособност (във фалит), с оглед провалите на този етап преговори с международните кредитори.

"Фич" намали дългосрочния суверен кредитен рейтинг на Гърция до "СС" от "ССС", като в същото време намали и дълговия таван на страната до "ССС" от "В-", с оглед въвеждането на контрол на движението на капитали и рискът от трайно излизане на Атина от еврозоната.

Сега ние виждаме като вероятно изпадането на Гърция в неплатежоспособност по отношение на нейния държавен дълг, притежаван от частни кредитори, посочи агенция "Фич".

Снощи Гърция се оказа в неплатежоспособност спрямо МВФ, след като до края на деня не успя да покрие задължение към Фонда за около 1,55 млрд. евро.

Според агенцията провалените преговори между гръцкото правителство и неговите кредитори са повишили значително рисковете, че страната няма да е способна да посрещне дълговите си ангажименти в следващите няколко месеца.

"Фич" отбеляза, че все още вярва, че гърците ще гласуват със "ЗА" на планирания за неделя референдум относно последната спасителна програма, предложената от международните кредитори, но в същото време агенцията предупреди, че резултат "НЕ" на референдума ще "повиши драматично" риска за излизане на Гърция от еврозоната (сценарий, известен като "Grexit").

Решението на "Фич" е факт само ден след като и "Стандард енд Пуърс" намали суверенния рейтинг на Гърция с една степен до "ССС-" от "ССС", като в същото време запази негативна перспектива пред новия много нисък рейтинг на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна