Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Йончев: Има нужда от промени в законите, засягащи българите, живеещи в чужбина

Снимка: БГНЕС

Комисията по политиките за българите в чужбина и Комисията по култура и медии в парламента обсъждат на съвместно заседание днес достъпа до медии на българските общности в чужбина, с цел осигуряване на висока степен на информираност за обществения живот в България, както и възможността за отразяване на проблемите им в националните медии у нас.

Има нужда от промени в законите, засягащи българите, живеещи в други държави, каза в предавенето "Преди всички" председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина у нас - Румен Йончев:

Нормативната база не е пипана вече 15 години. В тази динамична среда това означава, че или законите са прекалено добри, или че не работят. В случая е по-скоро второто, защото са натрупани десетки хиляди молби и заявления за българско гражданство от наши сънародници в чужбина, които не се обработват. Очевидно е необходима промяна в някои от законите.

Комисията се занимава с проблеми като – българското гражданство, с актовете за раждане в чужбина. През последната година са издадени около 19 хиляди акта за раждане на български деца, но има и такива, които не са издадени.

Българските деца, които се раждат в чужбина, на които се издават чуждестранни актове за раждане, не могат да придобият бащино име в България, по простата причина, че сегашният закон предвижда да бъде възпроизведен актът за раждане, издаден в чужбина. Това трябва да се промени, каза още Йончев.

Що се отнася до избирателните права на българите в чужбина, той коментира:

Това е една цяла нова тема, с която ще се занимаем много активно, когато наближат национални избори. По сегашния Изборен кодекс нашите съграждани в чужбина не гласуват за местна власт в България. Ние работим и по тази тема.

Цялото интервю с Румен Йончев може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна