Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е обхваната от рекордни горещини

Парижани се разхлаждат в градината "Трокадеро" пред Айфеловата кула
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Летните температури в няколко европейски страни достигнаха необичайно високи стойности.

В Париж термометрите вчера отчетоха 39,7 градуса. Това е най-високата юлска температура във френската столица от 1947 г. "Оранжева тревога" е обявена в 47 департамента от общо 95 на европейската територия на Франция, съобщава БТА. Десетки хиляди французи останаха часове без ток. В Париж бяха отворени специални зали с климатична инсталация за страдащи от жегата. Френските метеоролози очакват горещините да се задържат до следващата седмица.

В Лондон вчера беше регистриран абсолютен рекорд от 36,7 градуса на летище "Хийтроу", съобщава Би Би Си.  Депутатите в парламента вчера заседаваха без сака в нарушение на протокола. Метеорологичната служба потвърди, че е отчетена най-високата температура и в историята на шампионата "Уимбълдън" - 35,7 градуса. Вчера на състезателките бе дадена 10-минутна пауза между втория и последния сет, което предизвика полемика за равнопоставеността, защото тази мярка не бе приложена при мъжете. Днес в страната се очаква леко разхлаждане и гръмотевични бури.

Горещо е и в Холандия. В зоопарка "Сафари Беексе Берген" лемурите получиха сладолед с вкус на месо и плодове, а слоновете - разхлаждащ душ. В зоопарка в италианската столица Рим орангутаните също се разхладиха със сладолед, съобщава АФП.

Горещата вълна е в апогея си и в Испания. В южния град Кордоба бе отчетена температура от 44 градуса. От петък в Испания е очакван нов горещ фронт, който ще продължи поне девет дни и ще обхване и други европейски страни, предаде Франс прес.

От събота предстоящата гореща вълна ще обхване и Франция, Германия, Италия, южната част на Швеция, Полша и други централноевропейски страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна