Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Друмева:

Законодателството не предвижда спирането на действието на акт, оспорен пред Конституционния съд

Борислав Цеков: Затварянето на предложенията за председател на БНБ в партийните върхушки противоречи на обществения интерес

Снимка: БГНЕС

Законодателството не предвижда спирането на действието на акт, оспорен пред Конституционния съд (КС), включително и на оспорено решение на Народното събрание (НС). Това каза за в предаването "12+3“ по "Хоризонт" бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева във връзка със събраните подписи от страна на БСП за сезирането на Конституционния съд от БСП на процедурата за избор на председател на БНБ. Атаката е заради отнетото право на отделен депутат да издига кандидатура за гуверньор на Централната банка:

Законодателството обаче съдържа две хипотези на спиране, което засяга КС. Но той засяга закон и няма отношение към конкретния казус, така че спиране на действието на Народното събрание няма и КС следва да избърза в придвижването, разглеждането и произнасянето. Няма срок съдът да се произнесе какъвто има, когато се оспорва законността на избори. Досегашната практика обаче съдържа случаи, в които КС бързо и адекватно е реагирал при ясна потребност. НС трябва да изчака произнасянето на съда или да преразгледа своето решение.

Според нея, хипотетичната ситуация КС да не се произнесе, а депутатите изберат председател на БНБ, а след това съдът го определи като противоконституционно, е нереалистична: Такава ситуация считам за невъзможно да се случи. Разумът и правовата държава изисква експедитивност на КС, а от парламента изчакване на произнасянето на този съд. Действието на решенията на КС се разполагат занапред.

Има два основни порока по отношение на процедурата за предлагане на гуверньор на БНБ – спорът за противоконституционност на процедурата и прозрачността ѝ. Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика, който беше възмутен от процедурата и сезира европейските институции по казуса:

Става една лоша практика на този парламент да пропуска съзнателно или не едно ключово изискване - изслушването при назначение на висши държавни органи да бъде публично и прозрачно. Това може да стане чрез ангажимент на кандидатите да представят свои писмени концепции, което да даде възможност и на професионалната общност, и на широката общественост да задават свои въпроси, да имат своята преценка за качествата и репутацията на съответния кандидат. По-важното в случая е, че се ограничава самата конкурентност на процедурата с това затварянето в партийните върхушки, а това противоречи на обществения интерес.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна