Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: На този етап България не трябва да влиза в еврозоната

Кенет Лефковиц: С влизането ни във валутния съюз ще бъде изчистена банковата система и ще бъдат оздравени институциите

България може да бъде приета в еврозоната, за да бъде "натрит носа“ на Гърция. Валутна общност, без политически съюз, е обречена на провал. Ние имаме удивителната способност да се присъединяваме към провалени конструкции и същевременно да благодарим за това, че повличат и нас. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ Ваня Григорова от "Солидарна България“ по повод влизането на България в еврозоната:

Дори когато влизахме в Европейския съюз, не бяхме изпълнили критериите, но просто бяхме нужни на Съюза и затова ни приеха. Сега, за да натрият носа на гърците, биха могли да забързат процеса на приемане, но, разбира се, трябва да изпълним определени финансови критерии, налагани от еврозоната. Правим финансов и политически дъмпинг в Европа, което е недостойна позиция за България.


Според Григорова на този етап не е добре България да влезе във валутния съюз. Това трябва да се случи, когато и еврозоната, и страната ни се стабилизират:

В противен случай ще трябва да приемаме външни заповеди, без да можем да кажем какви са спецификите в нашата страна и дали трябва да се съгласим с тях, или не. Гърция, 5 години след прилагането на много строги мерки за икономии, е със срив на БВП с 25-27%, продължаващо увеличение на безработицата и същевременно кредиторите продължават да настояват за свиване на публичните разходи. Не това е пътят за излизане от кризата.

Григорова смята, че гърците трябва да гласуват с "не" на референдума в неделя, за да покажат, че подкрепят националната си политика и подкрепят това да могат да кажат "не" и да могат да наложат мерките, които те са решили да наложат. Кредиторите искат удар срещу най-бедните хора в Гърция и не искат да се засягат богатите.

Гърция трябва да постигне съгласие с кредиторите и да въведе реформи, коментира финансистът Кенет Лефковиц. Според него на кантар е резултатът от гласуването на гърците в неделя:

Правилна е посоката на засилването на тласъка ни към еврозоната. В този момент има решение да се започне подготовката на един процес, който ще продължи още 7-8 години. Ако влизахме в еврозоната догодина, това със сигурност щеше да бъде провал. България има дълъг път с трудни стъпки, през който трябва да премине. Балансът между приходите и разходите ще бъде в полза на България. Ще бъде изчистена банковата система и ще се оздравят институциите.


Според Лефковиц ЕС не иска да натрие носа на Гърция с приемането на България в еврозоната.

По думите му, спрямо енергетиката у нас е предприет грешен подход и че ниските цени на тока за домакинствата не ги стимулират към енергийна ефективност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна