Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Сумата за костно-мозъчни трансплантации за деца ще нарасне от 60 до 100 хил. лева

| обновено на 02.07.15 в 19:38
Снимка: БГНЕС

В четвъртък бяха разписани 6,5 млн. лева по търгове към Норвежкия финансов механизъм за оборудването на детските отделения в цялата страна с кувьози и апаратура. Наредбата за трансплантация ще се промени така, че сумата за костно-мозъчни трансплантации от 40 хил. лева ще нарасне от 60 до 100 хил. лева.

Фондът за лечение на деца ще може да спести половин милион евро след решението на държавата да отделя повече пари за костно-мозъчни трансплантации на деца. Това обяви здравният министър Петър Москов.

До 100 хиляди лева ще плаща държавата за костно-мозъчна трансплантация на децата у нас. Промяната на Наредбата за трансплатнации се налага, защото финансирането е недостатъчно, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов:

"Основната причина е, че всъщност реалната стойност на костно-мозъчна трансплантация на деца, повтарям, е повече от начално определената, тази от 40 000. И второ, че се натъкнахме на странната ситуация, в която на база на недостатъчно финансиране осигурено от държавата - детската онко-хематология, модерно оборудвана, с изключително обучени специалисти, със стотици направени костно-мозъчни трансплантации на деца, не може да работи, защото не може да осигури персонала, заплащането. А едновременно с това, Фондът за лечение на деца в чужбина успява на базата на това, че нашият център, доказал себе си като референтен, не може да работи, взема решения за финансиране на лечение на нашите българчета в чужбина на стойност от порядъка на 500 000 евро".  

Новото финансиране ще рещи и проблема с персонала:

"Целият наличен състав от сестрински, лекарски персонал, ще бъде наличен и финансирането на това нещо, ще бъде адекватно спрямо разходите. Защото, детска хематология, там хайде да не правим компромиси."


Очаква се да пристигнат и даренията от 100 хиляди ваксини от Турция за България. Причините 100 хил. ваксини за деца да не са  все още в България са заради това, че страната ни е поискала от Турция да осигури транспорта на ваксините и това е довело до забавянето. Вече българско превозно средство е в южната ни съседка и в четвъртък или петък липсващите 100 хил. ваксини може да бъдат натоварени за България.


По време на блиц-контролът Москов заяви, че детското здравеопазване е приоритет в правителствената програма. Над 65 на сто от инвестиционните разходи по програмата на Министерството на здравеопазването "Майчино и детско здравеопазване“ са свързани със здравето на най-малките или с инфраструктурата в АГ-отделенията.

На детската клиника "Св. Георги“ в Пловдив ще бъдат дадени от бюджета на Министерството на здравеопазването 5,8 млн. лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени