Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Долапчиев: Предприятията на хората с увреждания са изключени от всякаква държавна подкрепа заради европейски регламент

Снежана Анастасова, със зрително увреждане, работи в предприятието за слепи "Успех" във Варна. Нейният съпруг, Димитър Кондов, също незрящ, и той е без работа. И двамата подадоха сигнал до предаването "Хоризонт за вас" за проблема си, като обвиняват за това управителя на предприятието Ваньо Калинов.Семейството разказва, че управителят приема нови работници, а на тях е казал, че "трябва да се научат на ред" и, по документи, мотивът за оставането им без работа е престой. Съпругът, освен незрящ, е и онкоболен. Подробностите от потърпевшите - в звуковия файл.


Управителят на предприятието Ваньо Калинов поясни, че е реорганизирал предприятието, което е поел през януари 2014 година с много задължения. Новото предприятие, в което той е преобразувал социалната фирма "Успех", е съвсем различно юридическо лице, към което те нямат право да претендират. Колкото до "Успех", действието му се спира, поясни Калинов. Още от отговора му - в звуковия файл.


Председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев обясни, че през 1990 година е имало 13 предприятия с 34 филиала, в които са работили девет хиляди души, шест хиляди от тях слепи Днес от тези предприятия са останали едва четири със 150 души персонал, 70 от тях незрящи, и са в много тежко финансово състояние. Според Долапчиев, причината за този колапс е оттеглянето на държавата от ангажиментите й към хората с увреждания и кам тяхната трудова заетост.

Тези предприятия съществуваха в коренно различна среда, на база монополни производства..Капакчите за пивоварната промишленост произвеждаха само слепите, например....60% от предприятията работеха кооперирани с други държавни предприятия...Производителността на подобни предприятия не е конкурентноспособна. Никъде в Европа обаче те не са изоставени, държавата ги кооперира с водещи компании, там има друг вид политика...Фирмите на Съюза на слепите и на Съюза на глухите, от две години, са изхвърлени от всякаква форма на държавна подкрепа заради европейски регламент...Едва шестотин и осемдесет са работещите от над шестте хиляди души в икономически активна възраст, които имат проблеми със зрението или са изцяло незрящи.

Интервюто на Снежана Иванова с Васил Долапчиев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна