Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джани Питела: Независимо от резултата на референдума, трябва да възобновим преговорите с Гърция

| обновено на 04.07.15 в 11:00
Снимка: europarl.europa.eu

Голяма част от политическите фракции в Европейския парламент (ЕП) се надяват преговорите за спасяване на Гърция да продължат, независимо то резултата на референдума в неделя. Председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Джани Питела заяви в интервю за "Хоризон":
 
Независимо от резултата на референдума, трябва да възобновим преговорите, защото е задължително да спасим еврозоната, да спасим Гърция и да дадем алтернатива на гръцкия народ. Ципрас не е от моето политическо семейство, но уважавам избора на гражданите. Разбира се, Ципрас направи някои грешки, особено като в самото начало походи към преговорите по пропаганден начин. Но сега не е време да се оправят критики, а да се изчака резултата от референдума и после да се подновят преговорите. Ципрас сам трябва да реши дали ще продължи да води страната си или не. Каквото и да реши, аз призовавам преговорите да започнат отново.

Председателят на групата на Европейската обединена левица Габриеле Цимер обясни, че проблемът с доверието беше създаден миналият уикенд от кредиторите от Юнкер, Шулц от ЕП и от германското правителство в лицето на Шойбле, които лъжат хората. Гръцкото правителство напусна преговорите, отказвайки предложението от 25-и юни. То е различно от предложението, публикувано на 26-и, но вече беше късно и кабинетът беше обявил, че ще подложи условията от 25-и на референдум. Целта на тази манипулативна стратегия е да се объркат гърците за какво гласуват.

Правителството на Гърция никога не е казвало, че ще се гласува „за“ или „против“ излизане от еврозоната. Ако отговорът на допитването е „не“, това само ще подсили преговорните позиции на страната в  разговорите, които ще продължат идната седмица. Тя заяви, че левите подкрепят напълно гръцкия премиер и са убедени, че кредиторите трябва да направят още компромиси.

Лидерът на социалистите в парламента държеше тонът му да бъде много смекчен спрямо гръцкия премиер и подчерта необходимостта от компромис, без да заплашва с катаклизми, ако гърците гласуват „против“ на референдума.

Групата на либералите, която най-често настоява за най-силни икономически реформи, този път не заклейми крайно лявото правителство на СИРИЗА, а предложи отсрочка от още 3 месеца за постигане на сделка след допитването, обясни холандката София Итвелд:

Ако Гърция излезе еврозоната, това ще я накара да напусне и Европейския съюз. Ще последва крайна бедност, в страната ще настъпят безредици и гърците могат да се "хвърлят в обятията" на г-н Путин или да изберат недемократични сили в собствената си държава. Това ще бъде дестабилизирана страна на границата на ЕС във времена на конфликти като този в Сирия. Трябва ни план за Гърция сега. Той трябва да включва данъчна дисциплина, реформи за растеж, работни места и още заеми от нас кредиторите. Вероятно ще трябва да се примирим с известни загуби.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.









Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна