Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Подобряването на отношенията с Куба илюстрира прогресивното мислене на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За американския президент Барак Обама подобряването на отношенията с Куба илюстрира прогресивното мислене на САЩ. Това показва, че Америка не се вкопчва в политики, които не работят.

Тази седмица САЩ и Куба официално подновиха дипломатическите си отношения. Те приеха да открият свои посолства в столиците на двете държави. Президентът Обама призова Конгреса в САЩ за вдигане на икономическото ембарго спрямо Куба, което е в сила 50 години. Куба разпространи съобщение, в което се обяви за прекратяване на американското икономическо ембарго и за връщането на военната база в Гуантанамо под кубински суверенитет.

Неведнъж Америка е демонстрирала, че част от нашето световно лидерство е обвързано със способността ни за промяна. Това вдъхновява света за стремеж към нещо по-добро, заяви Обама и обясни:

Когато САЩ затвори посолството в Куба, не мисля, че някой е очаквал, че ще измине малко повече от век преди да отвори отново врати. Все пак нашите нации ги делят само 90 мили и налице са дълбоки връзки между семейства и приятелства между нашите народи. Но, заради големи различия между правителствата ни, понякога си позволяваме да попаднем в капана на вършенето на неща по определен начин.

За САЩ това означаваше да се вкопчим в политики, които не работят. Вместо да подкрепяме демокрацията и възможностите за кубинския народ, нашите усилия да изолираме Куба, въпреки добрите намерения, постигнаха постепенно обратен ефект - затвърждаване на статуквото и изолация на Америка от своите съседи в това полукълбо. Прогресът, който отбелязваме днес, е още една демонстрация, че не е необходимо да ставаме заложници на миналото. Когато нещо не работи, ние можем и ние ще го променим.

В речта си президентът говори още за наличието на общи интереси и подкрепа от обществото за възобновяване на отношенията, но коментира, че между Куба и Америка има сериозни различия по теми като свободата на словото. Тези различия захраниха риториката срещу него. Консерваторите не се задоволиха с намерението на президента да продължава да се говори открито за нарушаване на човешките права в островната държава.

Докато Барак Обама се стреми да се сприятели отново със една смятана за враг през Студената война съседска държава, опонентите му в САЩ се опитват да го осуетят.

За лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл Куба е ръководена от "режим на бандюги", а негови съпартийци описаха страната като "полицейска държава" и "убежище за престъпници". Кандидатът за президент Джеб Буш  посочи, че затоплянето на дипломатическата интеракция ще легитимира репресията в Куба, вместо да промотира каузата за свобода и демокрация.

Анти-Кастро настроенията на лидерите в контролираният от републиканците Конгрес са  в дисонанс с Белия дом и са предизвикателство за желанието да се премахне икономическото ембарго. На преден план изпъква и въпросът с назначаването на посланик в Хвана. Мич Маконъл заяви, че не се очаква камарата му да одобри кандидатура за поста.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна