Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън спечели състезанието на "Сивръстоун"

Люис Хамилтън спечели състезанието на „Сивръстоун“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън с „Мерцедес“ спечели състезанието за Голямата награда на Великобритания, кръг от световния шампионат във Формула 1. Световният шампион стартира от първа позиция в днешното състезание и постигна петия си успех през настоящия сезон и общо 38-и в кариерата пред 140 хиляди зрители.

Първото място на британския пилот беше сериозно застрашено от Фелипе Маса и Валтери Ботас от състава на „Уилямс“. Бразилецът Маса изпревари Хамилтън още при старта. Малко след това и финландецът Ботас мина пред британеца, като беше необходимо кола на сигурността да се появи на пистата. Люис Хамилтън оцеля и в края на надпреварата, когато времето стана дъждовно и се наложи нова смяна на гумите. Представителят на домакините изпревари своя съотборник Нико Розберг (Германия). Трети се нареди бившият световен шампион Себастиан Фетел с „Ферари“.

Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят, каза Хамилтън пред Би Би Си. Аз много исках да победя заради вас. Много съм ви благодарен за вашата подкрепа. Аз виждах запалянковци на всяка обиколка и това ми даваше сили. Не стартирах много добре, както и Нико, но това само придаде интрига на състезанието. Аз просто продължих да натискам газта. За първи път в кариерата си идеално подбрах гуми, заяви след състезанието Хамилтън.

В генералното класиране при пилотите продължава да води Хамилтън. Той има актив от 194 точки, пред Нико Розберг, който е със 17 точки по-малко. Трети до момента е Себастиан Фетел със 135 точки.

Следващото състезание от шампионата във Формула 1 ще се проведе на 26 юли в Унгария.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени