Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ковачев: Не предвиждаме никакво строителство в Борисовата градина

Снимка: БГНЕС

Столичната община обяви кой е победител в проектите за обновление на Борисовата градина. Председателят на журито проф. д-р Пенчо Добрев определи проекта като най-консервативния, който не допуска никаква агресивна намеса и предвижда максимално съхраняване на най-известния столичен парк в сегашния му вид, израждане на нов мини парк в него с алеи и места за почивка. Автори на избрания проект са "Ковачев архитекти" с 85 точки от възможни 100. Ръководител на проекта е проф. Атанас Ковачев. В предаването "Хоризонт до обед" той каза, че харесва много Борисовата градина и се надява да върне блясъка на парка:

Нашият екип предлага изнасяне на несвойствени дейности от парка, преместването на някои обекти на далеч по-подходящи места и сериозни грижи за поддържане на растителността.


Според проф. Ковачев един от най-големите проблеми е в това, че паркът има различни собственици:

Сега се надявам да разработим и Подробен устройствен план, който би трябвало да бъде инструмент в ръцете на кмета и на Общинския съвет. Една от най-важните задачи е да върне от частна в публична собственост част от терените. Ние смятаме, че е важна паркоустройствената функция, другите функции – спортната и атракционната, са съпътстващи. По тази причина ние не предлагаме никакво строителство в парка, изключвайки по периферията ограничен брой паркоместа. Ще се стремим да запазим всяко дърво.


Малина Едрева
от Столичния общински съвет каза, че ще започне изготвяне на Подробния устройствен план на Борисовата градина, като този процес ще е съпътстван с обществени обсъждания:

Основната линия, по която се движим, е това да бъде обновено и реконструирано парковото пространство и ключов момент е връщането на загубени пространства в града ни.

Цялото интервю с проф. Атанас Ковачев и коментара на Малина Едрева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна