Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Празникът възниква по предложение на група великобританци и се чества за 27-а поредна година. Това материализирано чувство има свой празник и ни кара да се замислим колко често целувката присъства в нашите взаимоотношения. 

Целувката е най-красивият начин да изразим нашите спонтанни чувства, както е и свидетелство на родителска обич, на потребността на детето от нежност или опрощението за пакостите му. Целувката е и доказателството, че си влюбен или благодарността за стореното добро, както и знак за истинското приятелство. Силният емоционален заряд на целувката удължава продължителността на живота, прогонва депресиите и алергиите, топи калории и предотвратява конфликти. Тя подобрява настроението и кара хората да се чувстват желани и обичани.

Денят на целувката вдъхнови и търсачите на рекорди – най-дългото докосване на устните е с продължителност почти 31 часа. Учените също изследват този феномен в света на чувствата. Целувката е и част от уроците по протокол и дипломация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна