Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Ковачев, представен от Маргарит Жеков

Тази книга не просто е сред спечелилите конкурса на Министерството на културата по програма „Помощ за книгата - 2014”. Тя подчертава връзката критик-писател по оригинален начин: чрез личния подбор на Маргарит Жеков и чрез проникновените му критически студии.
СнимкаЙордан Ковачев (1895-1966) е от онези хора, които са неудобни на всяка власт. Юрист, активист на БЗНС, поет, преводач, международно признат познавач на творчеството на Лев Толстой и заклет вегетарианец, той защитава пред царския съд преследвани земеделци и комунисти от 1923 до 1944 г. По-късно е адвокат на Трифон Кунев и Никола Петков пред комунистическия съд. Заради убежденията си няколко пъти е интерниран по времето на цар Борис ІІІ и три пъти е въдворяван в комунистическия концлагер на остров Белене .
Йордан Ковачев е от онези поети, при които същността на християнството - страданието в името на хората - е болезнен белег на биографията и смисъл на поезията - подчертават издателите. Определян като българския Махатма Ганди, той споделя: Има защо да се върви след светлите знамена на духа през всяко време, че страданието за истината, без което няма ни творчество, ни изкуство, има смисъл дори тогава, когато измамната картина на външния живот ни уверява, че вече е свършено с всичко благородно и мило.


За книгата „Йордан Ковачев, представен от Маргарит Жеков” от поредицата „Личен избор” на издателство „Просвета” разказва в „Артефир” нейният автор, поетът Маргарит Жеков.


Горещи теми

Войната в Украйна