Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Костов беше разпитан в Столичното следствие по делото "КТБ"

| обновено на 08.07.15 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Иван Костов се яви на разпит в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП), където беше призован като свидетел по делото за КТБ. Разпитът е продължил около час. Бившият премиер Иван Костов призовава прокуратурата да покаже публично неговия "преправен" договор. Костов каза пред журналистите, че ако не могат да го направят, ги призовава да опровергаят публично, че има такъв договор, какъвто, по думите му, няма.

Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички, коментира Костов пред БГНЕС

Договорът ми с КТБ не е бил преференциален, а е прекратен на основание на самия договор. Който трябва да е разбрал истината, е разбрал, няма какво да ви обяснявам. Ако делото за арбитража във Вашингтон приключи в полза на Оманския фонд, виновната страна ще бъде българската държава. 

Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка. Костов обаче не пожела да каже кои са поръчителите. 25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук, не скри своето възмущение бившият премиер.

По информация на "Труд" Костов е бил призован да даде показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ), и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

През май СГП образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов. От своя страна премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона, като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

По-рано от прокуратурата заявиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.