Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Ако има достатъчно съпротива, може да се стигне до отмяна на ISDS в ТТИП

Ваня Григорова
Снимка: solidbul.eu

Социалистите в ЕП са тези, които ще решат дали ще има резолюция за трансатлантическото партньорство или не, тъй като те са разделени, а са втората по големина група в ЕП. Със сигурност ЕНП ще гласува "за", макар че част от депутатите на ЕНП също имат съображения срещу  ТТИП, макар че с две ръце подкрепят свободната търговия "на макс". Механизмът за защита на инвеститорите смущава и тях. Това коментира в предаването "12+3" по "Хоризонт" Ваня Григорова от "Солидарна България". Тя очаква "против" да гласуват Европейската лява партия, Европейската "Зелена партия" и част от социалистите. Възможно е отпадане на механизма, по който чуждестранни компании могат да използват частни съдилища (арбитражи) и да съдят правителства, ако сметнат, че печалбите им или инвестиционните им възможности са засегнати, коментира тя:

Ако има достатъчно съпротива, ако европейските депутати проявят достатъчно отговорност към гражданите, които са ги изпратили там, тогава може да се стигне до отмяна на ISDS (Investor-state dispute settlement или Механизма за уреждане на спорове между държава и инвеститор б.р). Опасявам се обаче, че може да се повтори историята с предишни споразумения за свободна търговия, като НАФТА например, (North American Free Trade Agreement – бел.ред.), при която в началото са отпаднали част от по-смущаващите моменти, след което са били добавени с анекси.

Нито една парламентарна партия в България няма ясна позиция по отношение на ТТИП. Единствено БСП "леко колебливо" е излязла с декларация "против", но се е включила активно в събирането на подписи против ТТИП.

Твърденията, че споразумението ще помогне значително на малкия и средния бизнес, ще доведе до отваряне на работни места и до увеличаване на БВП са "опорни точки", които се повтарят от защитниците на споразумението, заяви Григорова. Асоциации на малкия и средния бизнес в няколко големи страни в Европа са се обявили против споразумението, изтъкна тя.

Интервюто на Петър Волгин с Ваня Григорова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна