Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки предприемачи готови да преместят бизнеса си в Кирково

Снимка: БГНЕС

Кризата в Гърция засили интереса на гръцки предприемачи към инвестиции в България. За седмица няколко бизнесмени са изявили желание да прехвърлят дейността си в община Кирково. Тя граничи с южната ни съседка и на нейна територия е най-новият контролен пункт с Гърция Маказа.

Янис Павлидис е от гръцкия град Комотини. Завърнал се е наскоро от Италия, но вместо в Гърция инвестирал в Кирково:

Защото в Гърция не е хубаво сега да правиш бизнес. Имаме големи данъци, ДДС е най-голямо и в България всичко е по-малко.

След референдума в Гърция много приятели и познати търсят Янис за съвет дали могат да прехвърлят бизнеса си у нас. Засега ги спира неяснотата около бъдещото на страната им.

В Кирково вече има няколко гръцки магазини и ресторанти. Интересът на гърците е от няколко месеца, но през последната седмица рязко се е засилил, казва Шинаси Сюлейманов, председател на Общинския съвет.

Има пет-шест инвеститори, които искат помещения и терени, но става по-скоро въпрос за търговски обекти, а не за инвестиция в производствения сектор. 

Голяма част от жителите на Кирково работят в чужбина, но са готови да се върнат, ако гръцкият бизнес разкрие нови работни места. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна