Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиримата кандидати за гуверньор на БНБ представиха концепциите си в НС

| обновено на 09.07.15 в 18:08
Снимка: БГНЕС

Влизането в еврозоната и преструктурирането на банковия надзор, връщането на доверието на хората в банковата система и предприемането на мерки срещу ситуации като тази с фалита на КТБ. у нас бяха основните акценти в представянето на четиримата кандидати за управител на БНБ. Повече от три часа депутатите от бюджетната комисия изслушаха приоритетите на кандидатите за поста на Иван ИскровОчаква се следващата седмица новият гуверньор да бъде избран в пленарната зала, а веднага след това Искров ще бъде освободен от поста.


Единственият кандидат, който реално представи концепция с план-график за действие, беше Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и е подкрепен от част от реформаторите. Въпросите към него, обаче, бяха основно за политическите му зависимости и как ще се гарантира независимостта на БНБ:

Българската народна банка е силно политизирана - възможно е на топ равнището, нямам такова впечатление от контактите ни с хората на експертни равнища. Това ще бъде едно нещо, на което ще държа изключително силно, ако бъда избран - банката да е максимално отдалечена от каквито и да било политически влияния.

Другият кандидат на реформаторите Бисер Манолов, който е член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и е финансов експерт към "Движение България на гражданите", акцентира във влизането на България в еврозоната и преди това в Единния банков надзорен механизъм:

Влизането на страната ни в еврозоната може да бъде прието като форма на застраховане на нашата финансова система срещу кризи. Членството на България в Единния банков надзорен механизъм това е изключително важно като застраховка на банковата ни система.

Според него това трябва да започне веднага след оценяването на качеството на активите на банките. Той посъветва да не се бърза с процедурата по оценка на активите, защото тя изисква внимателна подготовка. Това, по думите му, ще отнеме между 6 и 9 месеца. Манолов е изготвил концепция за създаването на орган, който да ръководи влизането на страната ни в Единния банков надзорен механизъм и еврозоната.

Той има идеи за по-големи правомощия на Управителния съвет на БНБ заради фалита на КТБ:

Като сериозна грешка отчитам неинформираността на Управителния съвет на БНБ. Моето предложение е Системата за ранно предупреждение да бъде извадена от Надзора на БНБ и да отиде към Управителния съвет.

Той не отговори на въпроса дали би приел поста на подуправител на БНБ, ако изгуби надпреварата за длъжността на Иван Искров.

За разлика от Манолов доц. Виктор Йоцов, който е предложен от АБВ, призна, че би приел и по-ниската позиция в Националната банка. В изказването си той обърна основно внимание върху връщането на доверието на хората в банковата система:

Знам колко трудно се възстановява доверието в БНБ и колко труд костваше на Националната банка да възвърне доверието, което беше изгубила 1996-1997 година. С болка наблюдавам как за 1 година всичко това се срина.

Той отдели голямо внимание в презентацията си на фалита на КТБ: 

Нейният екстравагантен бизнес модел предвещаваше някакъв срив. Тук става въпрос за сериозно нарушение на наредби и закони. Раздаваха се кредити на кухи фирми.

Йоцов също подчерта възможността на влизането на България в еврозоната и провеждането на стрес тестовете за банките у нас. Според него банковият и небанковият надзор трябва да са обединени и то извън БНБ, но нямало време за това.


Проф. Григорий Вазов, който е издигнат от Патриотичния фронт, заяви, че е един от хората, които са създавали новата банкова система у нас.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна