Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Бъдещият управител на БНБ трябва ясно да каже с какъв екип ще работи

Снимка: Българска народна банка

Влизането в еврозоната и преструктурирането на банковия надзор у нас бяха основните акценти в представянето на четиримата кандидати за управител на БНБ. Вчера повече от три часа депутатите от бюджетната комисия изслушахва приоритетите на кандидатите за поста на Иван Искров. В предаването "Преди всички" заместник-председателят на бюджетната комисия и депутат от Реформаторския блок Димитър Танев коментира, че кандидатите притежават необходимата експертиза и са доказани професионалисти в банкова сфера:

Що се касае до позициите им относно настоящия Управителен съвет на БНБ, тяхното отношение към тази отговорност е ключово за нашето решение. Реформаторският блок счита, че целият УС на настоящия екип на БНБ трябва да носи своята отговорност. Тъй като бъдещият управител трябва да предложи подуправители, ние считаме, че никой от настоящия екип не би могъл да бъде предложен за такъв. Това е условието, което ние вчера изрично казахме.

Танев ясно подчерта, че бъдещият управител на БНБ ясно трябва да заяви какви са намеренията му относно екипа, с който ще работи. Той каза, че биха могли да направят и специална среща с кандидатите по този въпрос.

Новият управител на БНБ трябва да има максимално широка парламентарна и обществена подкрепа, посочи Димитър Танев.

Очаква се следващата седмица новият гуверньор да бъде избран в пленарната зала, а веднага след това Искров ще бъде освободен от поста. Номинираните са Димитър Радев от ГЕРБ, Бисер Манолов от Реформаторския блок, Григорий Вазов от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов от АБВ.

Господин Манолов ще получи категорично подкрепата на Реформаторския блок. Що се касае до подкрепа за г-н Радев, тя е условна и зависи дали той ще предложи някои от настоящите подуправители за следващ мандат. Ако той каже, че ще смени екипа, вероятно ще има хора, които ще подкрепят повече от една кандидатура, заяви Димитър Танев.

Цялото интервю с Димитър Танев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени