Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу полицейското насилие тази вечер

Видеоклип показа преди дни пореден случай на полицейско насилие
Снимка: www.gospodari.com

"Качество, а не количество в МВР". Под това мото в социалните мрежи се подготвя протест тази вечер срещу състоянието на системата. Според организаторите полицията се е превърнала в безконтролна и безполезна, но за сметка на това крайно скъпа институция.
 

Повод за протеста е поредният случай на полицейско насилие над момче и момиче. Виновните служители бяха отстранени от длъжност.

Очакваме от премиера и от вътрешния министър да вземат присърце не конкретните уволнения, а конкретните мерки, които трябва да се извършат в МВР и конкретните промени, които да доведат до това да имаме качество, а не количество, заяви в предаването "Преди всички" един от организаторите на протеста Георги Мишев.

Според него трябва да се оптимизира системата за вътрешен контрол в МВР, така че да няма случаи, при които наказани и отстранени полицаи след време да работят на същото място:

На служителите трябва да се извършват с детектор на лъжата периодични проверки, записани с технически средства, за корупция, търговия с влияние, за прикриване на престъпления в цялото МВР. Това е една от мерките, които предлагаме. Другото е регламентиране на отговорността на служителите на МВР при употреба на сила.

Георги Мишев подчерта, че ще протестират, докато исканията им не бъдат постигнати.

Цялото интервю с Георги Мишев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна