Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премълчаната история на българския национализъм

БНР Новини
Опитваме се да повдигнем желязната завеса пред т.н профашистки организации. Става дума за Съюза на Българските национални легиони (СБНЛ), „Бранник“, „Ратник“, Всебългарския съюз „Отец Паисий”. Кои от тях властта поощрява и финансира, защо легионерите се бият с бранниците – имат много запазени документи за тези разпри. Кои са били са техните основатели, лидери и идеолози, каква са идейните им разлики, кои от тях са с антисемитски настроения.
Какво знаем или не знаем за кръгът „Млада България”, за сп. „Нация и политика“, за сп. „Мощ”, което излиза в Пловдив или за „Списание за фашистка мисъл”.
На тези и други въпроси отговоря един от вещите познавачи на този период от българската история – Николай Поппетров. Той е специалист в Института за исторически изследвания на БАН. Има над 30 студии на тема фашизъм и авторитарни режими в периода 1918 – 1944 г., част от които са публикувани в Германия. Автор на книгата „Фашизмът в България: развитие и прояви“. И е съставител на сборника: „Ние идем. Социално – наляво, национализмът – напред. Програмни и организационни документи на български авторитаристки националистически формации“.
В разговора ще включим и акад. проф. Григор Велев, който познава дейността на тези младежки организации и ще направи паралел с ролята на Димитровския комунистически младежки съюз, за националния принос и националните щети на едните и другите.
Гост в студиото е и Никола Алтънков. Той е доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йоркот 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 година.Роден е в София на 17 август 1932 година. Завършва английска филология в Софийския държавен университет „Климент Охридски“ и история в Калифорния, САЩ. Преподава в американски висши училища, работи в научни институти в САЩ. Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика. Има над 200 публикации. В България завършва и издава книгите, „Нарекоха ги фашисти“, „Светците ги съдят“ и „Кой победи“, „България малък тигър“, „Икономика на благоденствието“.Бил е политически емигрант през периода 1965-1995 г. Лидер е на организациите Български национален фронт (в изгнание) и на Български демократичен форум (в България), а през 1995 година, основава Български национален фронт (БНФ) в България.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.