Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Горов: В документацията, пристигнала в комисията за КТБ, не фигурираше името на Делян Пеевски

Десислава Атанасова: Предложението на БСП за намаляване на ДДС ставката за бебешки стоки и услуги за възрастни е предизборно и популистко

Снимка: БГНЕС

В цялата документация, която пристигна в комисията за КТБ, никъде не фигурираше името на г-н Пеевски нито като физическо лице, нито като собственик на някаква фирма. Личните отношения между Цветан Василев и Делян Пеевски и трети лица не са предмет на работата на комисията. Няма как такива лични отношения да бъдат установени от нас как са се развивали през годините.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ депутатът от БСП Димитър Горов, който е член на бюджетната комисия в Народното събрание и на парламентарната комисия по казуса "КТБ“ по повод обществената неудовлетвореност след оповестения доклад за обстоятелствата, довели до фалита на банката:

Основното заключение е, че БНБ е проспала практически  целия процес от закупуването на банката и нейното набъбване до източването ѝ. Подобна е ситуацията и с ДАНС. Това се е случвало под носа на контролиращите органи. Едва ли е работа на Народното събрание да контролира дейността на прокуратурата. Централната банка не си е свършила работата.

Председателят на комисията за КТБ от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че не е съгласна с твърденията, че докладът не разкрива схемите за злоупотребите в банката и остават неизказани факти:

В никакъв случай не съм съгласна с подобна констатация. Целта на комисията беше именно да покажем начина на функциониране на КТБ, така че да се стигне до резултата, който всички ние на 20 юни установихме, а и вече втора съдебна инстанция каза, че това е датата на несъстоятелност.

Задачата  на комисията беше да проверим дали определени държавни институции, които са следвали да осъществяват контрол, не са си свършили работата и как се е източвала банката. В изводите на доклада е описан достатъчно коректно начинът, по който са отпускани необезпечени кредити и кредити, отпускани на свързани лица, включително и на фирми без никаква стопанска дейност.

Причината за преференциалното ДДС до 5% за бебешки стоки и услуги за възрастни е ниските нива на раждаемостта в България, ниските доходи на много родители и лошото материално състояние на пенсионерите. Това коментира Горов след като от БСП внесоха законопроект за промени в Закона за ДДС:

Тук говорим за възможен достъп на тези родители, които имат ниски доходи, да получават храните с по-малки възможности. С най-много 5% също да се намали ДДС ставката за гледането на възрастните хора и за тези с увреждания – намаляването на услугите, които получават. Със сигурност ще се повдигне обществен дебат за намаляване на ставките и на други продукти, но най-нуждаещите се, според нас, са родителите и възрастните хора.

Не е възможно повече от три ставки на ДДС да бъдат диференцирани. Това предложение на БСП прилича на предизборно, популистко предложение, категорична беше Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна