Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: Споразумението за Гърция е много добър изход от кризата

Снимка: БГНЕС

Споразумението, което лидерите от еврозоната постигнаха в преговорите за новата спасителна програма на Гърция, е нещо много добро. Аз бях уверена в този изход, след като Международният валутен фонд още в първите дни на юли зае позицията, че трябва да се помогне на Гърция. Това коментира в предаването "12+3" проф. Христина ВучеваСпоред нея заслуга в положителния изход от кризата има председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

Мъдростта и опитът си казаха думата, както с идеята за този инвестиционен фонд от 35 милиарда, така също и доверителният фонд, който не е някакъв специален фонд, а система за управление на държавната собственост. Това не означава обезателно приватизация, а означава отделно управление, където и приходите ще се управляват отделно. Така се гарантира пред кредиторите възможността за връщане на някаква сума от дълга. Ако някой се беше сетил у нас през 90-те години да ни предложи такъв доверителен фонд, където да отнесем всичката държавна собственост, която имахме, и някой да я управлява, продава и да се знае кой и как, вероятно щяхме да бъдем на съвсем друга позиция и нямаше да се подозираме непрекъснато кой какво е откраднал и колко пари сме взели.

Изискванията към Гърция са много сериозни, от чисто техническа гледна точка. Да не говорим, че са трудни за осъществяване и в чисто практически план. Но аз съм сигурна, че това ще се направи, защото всички отдавна са разбрали, че това е неизбежно и трябва да се случи – намаление на бюджетни разходи, увеличение на данъци, подчерта проф. Вучева.

Според нея е добро решение, че се отделят средства за банките и отделно от тях средства за инвестиционно развитие на Гърция.

Цялото интервю с проф. Христина Вучева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна