Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Истината за инвалидните пенсии се казва наполовина

Снимка: БГНЕС

Хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ. Върху такава реформа, която ще бъде представена през есента, работи социалното министерство.

Намерението предизвика множество коментари и гняв в социалните мрежи. Хората с увреждания дори написаха, че ще бъдат подложени на геноцид, появиха се и снимки на социалния министър Ивайло Калфин с надпис „оставка“.

Това, за което се говори, очевидно е само половината от намерението, вероятно, за да издразним отново хората с увреждания, коментира в предаването „12+3“ Минчо Коралски – председател на Агенцията за хора с увреждания:

Идеята е да не се получава пенсия тогава, когато човекът с увреждане получи работа с трудово възнаграждение, което да надвишава това, което той е получавал преди да се инвалидизира.

Според Минчо Коралски трябва да се реформира пазарът на труда, така, че хората с увреждания да могат да покажат своите възможности. По думите му трябва да се говори за реформа на пазара на труда, а не за пенсионна реформа, от която някой да изкара пари.

Цялото интервю с Минчо Коралски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени