Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Узунов: Хиляди български военни, убити на Каймак-Чалан, са непогребани и забравени

Агенция „Фокус“ започва да издирва наследниците на загиналите

Снимка: blagoevgrad.eu
Информационна агенция „Фокус“ започва да издирва наследниците на героите, загинали при боевете на Камак-Чалан през септември и октомври 1916-та година. Агенцията ще публикува непознатата история на боевете - едно от най-големите, но сега забравени сражения, което Българската армия води през Първата световна война (1914-1918) на Македонския фронт.

Президентът на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов каза в интервю за „Хоризонт“, че по време на сраженията на Каймак-Чалан загиват 2 779 български войници и 85 офицери. Сред тях са синът на Райна Княгиня, племенникът на Вазов, племенникът на Хаджи Димитър.

На този връх има кости на 8 хиляди войници и офицери от България и Сърбия, които за съжаление почти 100 години по-късно, в голямата си част, са неопети и непогребани и много забравени, каза Красимир Узунов.

Той посочи и един неизвестен факт – връх Каймак-Чалан преди 100 години е бил по-висок с 4 до 9 метра, отколкото е сега:

Върхът е съборен с 10 метра от сръбската артилерия, останалите живи са 800 души. В момента на върха има една сръбска костница, в която никой не знае чии са черепите. Има и една църква – „Свети Петър“, изградена през 1921-ва година. Когато градят църквата, тогава събират костите. Там, където са били нашите гробища няма място, няма кой да сваля телата на 2 хиляди убити на 30 километра. Мястото е много призрачно, много демонично. Старците разказват, че хората излизат от гробовете всяка нощ.

Красимир Узунов каза, че през последните дни са се обадили много наследници на войници и офицери, загинали при боевете на Каймак-Чалан.

Цялото интервю с Красимир Узунов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна