Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП против приватизацията на болниците

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

"БСП лява България" е категорично против предложените промени в Закона за лечебните заведения, които утре ще се гледат на първо четене в пленарна зала, съобщи на пресконференция пловдивският депутат Георги Търновалийски. 

От левицата не приемат идеята  на министър Петър Москов за изваждане на университетските и многопрофилните болници от забранителния списък за приватизация и очакват разгорещен дебат в НС. 

« Въпросният текст все още фигурира в проектозакона, въпреки че самият вносител обеща да го премахне», обясни Търновалийски. 

По думите му без обществен дебат и сериозен анализ не може да се пристъпи към раздържавяване на лечебни заведения. Според него дори е удачно да се чуе първо думата на хората чрез референдум. 

 Всяка необмислена  стъпка в тази посока крие риск за системата, коментира още червеният депутат.

 Търновалийски припомни, че за нарушаване на гражданските права в здравеопазването, БСП сезира Конституционния съд. Обжалват се две норми в Закона за здравното осигуряване - параграф 10, който третира разделянето на пакета на основен и допълнителен, както и регламента - възстановяването на здравните права да става след плащане на вноските 5 години назад. 

Народният представител съобщи още, че утре  непосредствено преди извънредната сесия на НС, групата на «БСП лява България» ще излезне със становище кой от кандидатите за управител на БНБ ще подкрепи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна