Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Офшорните зони прикриват собствениците на 15 милиарда лева

Снимка: Капитал

Анализ на офшорната зависимост в България, Европейския съюз и в световен контекст направи Димитър Събев. Той е координатор "Данъчна справедливост" на екологичната организация "За Земята", която е част от глобалната организация "Приятели на Земята".
 

В предаването "Хоризонт до обед" той разказа как е направил анализа за офшорната зависимост:

Събрах данните за офшорните зони, данните за преките чуждестранни инвестиции, които тези офшорни зони са направили в България и се оказа, че те са над 2 милиарда евро. Говорим за пари от офшорни зони, които са се влели в българската икономика. /…/ Оказва се, че една пета от чуждестранния капитал в България е от офшорни зони.

Според Димитър Събев България има характеристики на офшорна зона с ниските данъци и големите вратички, които позволяват у нас въобще да не се плащат данъци. Малко известен факт е, че в обновения списък на Украйна с офшорните зони в Европа, България е с такъв статут

Офшорните зони се създават за прикриване на собственост, казва той:

Официалните данни показват, че се прикриват собствениците на 15 милиарда лева. Това са български собственици, вероятно политици, хора на високи обществени позиции, които не могат да покажат, че имат 5,10 или 20 милиона или, че имат 50% от капитала на дадена компания. Естествено е, че ще използват офшорни фирми, които крият реалния собственик.

Цялото интервю с Димитър Събев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна