Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Необходимо е да имаме време и пространство за общуване

Снимка: БГНЕС

С различни мотиви Светият синод и КНСБ поискаха в почивните дни да спре да се работи. Най-сетне църквата се захвана с важна тема, написа в профила си във фейсбук проф. Ивайло Дичев.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той призна, че според него хората не са готови за подобна стъпка, но е хубаво за това да се говори:

Аз не съм вярващ, но религиите са част от нашата култура, те са залегнали в нашата цивилизация. Почивният ден е измислен от еврейската религия. Но трябва да се замислим защо трябва да имаме свободно от работа, от консумация, от пари време. Трябва да имаме пространство свободно от реклама, да не ни продават, непрекъснато да се бъркаме за стотинки нещо да плащаме. Това са парковете, културните заведения, това е семейството, приятелските общности. Не е лошо да има време и пространство, в което човек да е друг, да превключи в друг режим – на общуване, на култура, на обръщане към себе си.

Според проф. Дичев не е необходимо и събота, и неделя да са почивни, но поне в единия ден работното време трябва да е намалено. Той, обаче не смята, че темата може да се постави на референдум.

Цялото интервю с проф. Ивайло Дичев, както и мнението на журналиста от вестник "Сега" Диян Божидаров за референдумите у нас, можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна