Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден на Веселина Кацарова

| обновено на 17.07.15 в 18:26 БНР Новини

Бих нарекла оперната вечер «всичко, което обичам от записите на Веселина Кацарова».  Сигурна съм, че всеки един неин почитател има своите пристрастия. Надявам се изборът ми да бъде одобрен. И все пак зная, че ще излъча само частица от това, което Веселина е записала - 23 цели опери сред които „Проклятието на Фауст“ на Берлиоз, „Орфей и Евридика“ на Глук, „Алчина“ на Хендил, опери на Моцарт и Росини и 19 други диска, сред които няколко портрета. Това е официалната й дискография, а предполагам колко са още документалните неофициални аудио и видео записи.
Ще акцентирам и върху някои от наградите й:
- Награда Echo за класическа музика за 2003 и певица на годината;
- Европейска културна награда;
- Камерзенгерин на Баварската държавна опера (юли 2005) и наградата „Меркурий“;
- Камернзенгерин на Виенската държавна опера (2010).
Телевизионните канали ARTE и 3 Sat ORF правят филми-портрети за нея, а през 2008 година Дойче веле заснема филм за нея и България.
През 2012 година излиза първата й книга „Пея със сърце и душа“.
Днес Веселина Кацарова е една от българските оперни певици с много успешна световна кариера. Това е певица, която много обичам, от която искрено се възхищавам и дълбоко уважавам.
В предаването ще звучат избрани фрагменти от официални издания, както и някои от осъществените в България документални записи
- Концерт от 1988 г. в Стара Загора наречен „Гласовете на България“ с диригент Димитър Димитров.
- Моравски дуети на Антонин Дворжак записани през 1997 година от Веселина Кацарова, Едита Груберова, Фридрих Хайдер - пиано
- Български народни песни обработени от Красимир Кюркчийски и записани  през 2002 г. с участието на Ермила Швайцер-пиано, хор «Космическите гласове» с диригент Ваня Монева и Камерен ансамбъл «Софийски солисти» с диригент Цанко Делибозов.
- «Летни нощи» на Ектор Берлиоз с оркестъра на Австрийското радио, диригент Пинкас Щайнберг, запис от 1994 година.
- «Шехерезада» на Морис Равел отново с оркестъра на Австрийското радио, диригент Пинкас Щайнберг
- «Вертер» на Жюл Масне – Веселина Кацарова-Шарлота, Доун Котоски-Софи, Рамон Варгас-Вертер, Немски симфоничен оркестър, Берлин диригент Владимир Юровски, запис от 1998 г.
- «Пепеляшка“ на Джоакино Росини – дует на принца и пепеляшка – Веселина Кацарова-Анджелина и Хуан Диего Флорес- дон Рамиро, хор и оркестър на мюнхенското радио, диригент Артър Фейгън запис от 1999 г.
- „Италианката в Алжир» на Джоакино Росини – Веселина Кацарова-Изабела, Бруно де Симоне-Тадео, мъжки хор и оркестър на мюнхенското радио, диригент Марчело Виоти – документален запис от 27.10.2002 в Мюнхен.
- «Капулети и Монтеки» на Белини. Веселина Кацарова-Ромео, Лучия Алиберти-Жулиета, Октавио Аревало-Тебалдо, пражки филхармоничен хор, СО на Средногерманското радио, диригент Марчело Виоти. Документален запис от 1998 г. в «Земпер опер», Дрезден.
- Концерт от 20 ноември 2012 в Стара Загора на Веселина Кацарова, Симфоничния оркестър на БНР, диригент Емил Табаков с арии от Росини, Сен-Санс, Чилеа, Чайковски, Бизе.
- арии от оперети на Жак Офенбах – «Перикола», «Хубавата Елена» и «Великата херцотгиня на Геролщайн».

В предаването ще звучат интервюта направени от Светлана Димитрова и Цвета Димитрова. Интернет радио Бинар и неговият канал «Класика» в събота – 18 юли от 16.00 ще излъчи «Вертер» на Масне. В неделя – 19 юли от 16.00 ч. ще излъчи операта «Танкред» на Росини, а от 21.00 ч. «Фаворитката» на Доницети с участието на Веселина Кацарова.

събота, 18 юли, от 20 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна