Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе от печат книгата "За Богомилите от "уста на ухо"

От 1990 г. до неотдавна преподава режисура в Ню Йорк. През 1997 г. завърших там сравнително религиознание и попаднах на изключително интересни документи за българските богомили и въобще за богомилското учение и неговото разпространение, които не познавах от България. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Дамян Попхристов автор на книгата: "За Богомилите от "уста на ухо".

Едно нещо поведе към друго. Прочетох много интересни неща, изключително много документи, до които можах да се докосна – свързани със инквизицията, на самата инквизиция, документи от Ватикана, които разкриха пред мен Богомилското учение като нещо уникално, българско, езотерично, учение, което е едно огромно духовно богатство за нас – българите. За съжаление е изключително недооценявано, направо обругавано в голямата си част и неразбрано.

Попхристов коментира, че богомилството е завръщане към автентичното апостолско християнство, а т.нар. "Тайна книга на богомилите" се базира на Свети Йоан Богослов и онова, което той е дискутирал с Христос.

Цялото учение се базира на основния християнски принцип – "обичай ближния си" – и проповядва онова, което става негов основен девиз – "Свобода, равенство, братство". Това не е девиз на Френската република, това е девизът на богомилите, но в него има една много съществена добавка – "чрез Любовта", което го прави уникално.

Другият уникален момент в учението на богомилите е за първенствуващата роля на женската енергия и оттам за социално-политическото и духовно положение на жената, която е абсолютно приравнена на мъжа, обясни писателят. След кръстоносните походи богомилството не изчезва напълно и идеите му проникват в Малтийския орден и сред Розенкройцерите, а дори и в съвременното масонство. Учението и призивите за свобода на личността и човешко достойнство се отразяват съвсем директно в зараждането на Ренесанса и в Реформацията.

Интервюто на Петър Волгин с Дамян Попхристов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени