Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС няма да подкрепи конституционната реформа, предложена от Реформаторския блок

Снимка: БГНЕС

ДПС няма да подкрепи конституционната реформа, предложена от Реформаторския блок. Това стана ясно след среща между Лютви Местан и Радан Кънев.
 

ДПС настоява за по-дълбоки конституционни промени, които да се реализират след местните избори и то след предварително съгласие между партиите. Местан заяви, че ДПС не е само за промени в Конституцията, но и за промяна в Наказателния кодекс и в НПК. На въпрос, дали ГЕРБ и реформаторите трябва да се отрекат от Патриотичния фронт, за да получат подкрепата от ДПС, Лютви Местан заяви:

Аз не знам, дали глаголът е подходящ, но има много логика. Необходимо е да се случи това. Профилът на управлението на страната трябва да се изясни. Да се изчисти от националпопулистите. Това не е приоритет на ДПС. Това е полезно преди всичко за нормалното развитие на демократичния процес в европейска България.

Радан Кънев заяви след срещата с Лютфи Местан, че въпреки ползотворния диалог съгласие за гласуване от страна на ДПС засега няма и предстоят още разговори:

За възможността за дори по-радикална конституционна промяна и пълноценна съдебна реформа, те изразиха позиции изцяло "за". С предложение целият този комплекс – конституционна реформа, реформа в процесуалните закони и реформа в Закона за съдебната власт – да бъдат приети ускорено след местните избори за нас, ние им го казахме открито, това не е приемлив вариант. Това е прекомерно забавяне и доверието между политическите сили в българския парламент не е такова, че да позволи подобно забавяне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна