Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: България няма възможност да заделя средства за Гърция

Снимка: БГНЕС

Българското правителство трябва да преразгледа решението си за подготовка на страната ни за влизане в еврозоната. Макроикономисти и експерти трябва да направят анализ на икономическото и финансовото състояние на българската икономика през призмата на случващото се в Гърция. На тази основа да се направи план за действие, за да може да предпазим от сътресенията финансовия и банковия сектор. По този начин България ще може да защитава позицията си в бъдеще.

Това каза за „Хоризонт“ е предаването „Нещо повече“ председателят на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков във връзка с идеята на Европейската комисия за българското участие в мостовия заем за Гърция:

България няма възможност да заделя средства за Гърция, независимо дали става дума за гаранции, защото за по-малко от 2 години нашият външен дълг се удвои. Вероятно ще се вземат и още дългове занапред. Това, което е малко известно, е, че България, подписвайки влизането си в Европейския финансов механизъм, е дала гаранции за 6 милиарда. Това никой не го коментира и нямам информация как ще се подходи при това положение.

Той не изключва възможността, ако България откаже да бъде част от общата гаранции за мостово финансиране на Гърция, да бъде подложена на натиск и принудена да даде принос: Би трябвало да се направи цялостна преоценка на взаимоотношенията вътре в ЕС, защото такава солидарна отговорност ще се търси и в други случаи. България не трябва да бъде потърпевша страна, защото ние имаме най-много нужда от инвестиции заради 23-месечната дефлация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна