Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанев е най-популярният български автор, сочи проучване

Стефан Цанев
Снимка: БГНЕС

Стефан Цанев е най-популярният български автор, сочи социологическо проучване. Авторът на „Български хроники“ е и най-споменаваното име в отговор на въпроса – можете ли да назовете съвременни български автори.

След Цанев в изследването се нареждат Валери Петров, Иво Сиромахов, Недялко Йорданов, Антон Дончев и Иван Вазов. В своеобразния „топ 10“ са и Георги Господинов, Людмила Филипова и Алек Попов.

Челната тройка на най-споменаваните автори не се е променила спрямо подобни изследване през 2009 и 2006 година. Изследването се провежда през няколко години и е поръчано то фонд“ Научни изследвания“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Българска книга“.

Аз не съм изненадан, че попаднах в класацията, защото от няколко години обикалям страната, ходя по книжарници и библиотеки, срещам се с хората и наистина виждам, че има голям интерес към книгите ми. Това ме прави изключително щастлив, защото смятам, че книгите се пушат за читателите, не за да може писателят да каже, че има книга.

Това е още едно доказателство, че хората искат да четат български истории, написани от българи, и да видят живота си, проектиран през призмата на съвременните писатели, коментира Иво Сиромахов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна