Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Гърмен ще наема къщи за ромите, чиито постройки се разрушават

Ц.Цонев: Незаконността е основният проблем

| обновено на 17.07.15 в 10:54
Снимка: БГНЕС


Жители на община Гърмен се събират утре пред парламента, в Деня на Левски. Те ще изразят недоволството си от решението на регионалното министерство да прекрати насроченото за 13-и юли събаряне на две незаконни ромски къщи. Това стана, след намесата на Европейския съвет по правата на човека в Страсбург.

В България има закони, които трябва да се спазват, каза в предаването „Преди всички“ Иван Кременлиев от Инициативния комитет в Гърмен, коментирайки доколко е задължително да бъде приложена препоръката на Съда в Страсбург. Той подчерта, че няма да се откажат от протестите, но те ще бъдат мирни и законни.

Областният управител в Благоевград Бисер Михайлов обяви в предаването „Преди всички“, че ромите, чиито незаконни постройки ще бъдат съборени, ще бъдат настанени в къщи в Гърмен, наети от кмета на Общината:

Този проблем е натрупван в един сравнително дълъг период от време и за решаването му е необходимо все пак някакво време. Вече са предприети обаче много ясни и категорични мерки по решаването на този проблем, като държавата си влиза в ролята и изпълнява принудително премахване на тези незаконни постройки, които са в кв. “Кремиковци“. Искам да заявя ясно, че това е една временна мярка по отношение на спирането на този процес, като той е обвързан с намирането на възможност от страна на кмета на община Гърмен за настаняване на жителите на Гърмен в, по нейните думи, къщи, които ще вземе под наем, като това ще бъде пряко обвързано с процеса по разрушаването на незаконните постройки.

Ромите в Каварна успяха да станат равноправни граждани, защото отношението към тях не е различно. През 2003 година в Общината е създаден и отдел за „Интеграция на малцинствата“, каза в предаването „Преди всички“ кметът на Каварна Цонко Цонев и подчерта:

Първата ми задача, след като встъпих, беше да се узаконят тези места, които след това отдадохме с права на строеж. Първо бяха вкарани в регулация и беше променен статутът им. Сега това е един квартал. Всички квартири са узаконени. Това е най-важното, което е и основният проблем в България – законността на постройките. Това дразни много българите.

Разговорите на Силвия Великова с Иван Кременлиев, Бисер Михайлов и Цонко Цонев може да чуете в звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна