Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Международния филмов фестивал в Карлови Вари

БНР Новини
Диего Онгаро (вляво) след получаването на „Голямата награда за най-добър филм“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

50-ят Международен филмов фестивал в Карлови Вари приключи на 12 юли и градът вече се завърна към своето всекидневие. Равносметката: Рекордно продадени билети – 135 105. Рекорден е и броят на акредитираните посетители – 12 857. Деветдневният маратон предложи 488 представяния, бяха показани 226 филма, от тях 35 със световна, 12 с европейска премиера. Много прожекции бяха лично представени от творческите екипи.
Голямата награда за най-добър филм взе американският „Боб и дърветата” на режисьора Диего Онгаро. Наградата на публиката отиде при италианския режисьор Паоло Сорентино и лентата му „Младостта”. Получи я лично американският актьор Харви Кайтел, който играе една от главните роли в продукцията и е някогашен носител на Кристалния глобус. Наградата на президента на Фестивала за извънреден принос към чешката кинематография беше дадена на филмовата, театрална и телевизионна актриса Ива Янжурова.
Професор Кристина Стоянова от 25 години живее в Канада, пише статии, книги, често е канена за член на журито в престижните кинофестивали. От 1994 година постоянно присъства и следи дейността на кинофестивала. И 50-ото издание на този престижен кинофорум е възможност да се направи равносметка, да се проследят тенденциите, да се обсъдят наградите и скромното неучастие на българското кино в конкурсната програма на Карлови Вари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени