Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Няма преговори за ГМО или шистовия газ по споразумението TTIP, то не е готово като текст

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Даниел Митов подчерта за предаването "Събота 150", че има много митология около Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените американски щати. Споразумението не е готово, няма го като текст. Не се преговаря нито за ГМО продуктите, нито за проучване и добив на шистов газ, каза той. Министър Митов смята, че няма причини за притеснения, а поводи за дебати, за обширен разговор. 

Ще призова всички, които имат отношение и са компетентни по въпроса, да споделят това свое отношение публично, за да се разбият някои лъжи и митологии.

На въпрос доколко се смята, че у нас има опасност от ислямска пропаганда, министърът на външните работи Даниел Митов определи като много положителен факт, че няма информация за нито един български гражданин, който да е в числото на така наречените чуждестранни бойци на страната на която и да е терористична организация.

Ние трябва да продължаваме сътрудничеството си с всички наши партньори и съюзници, за да пресичаме всички възможни рискове. Сътрудничеството ни със САЩ – по отношение на военното сътрудничество – е изключително сериозно, това е може би една от сферите, в които сътрудничим най-добре. Във всеки един момент, преди лятната ваканция, очакваме в парламента да влязат всички промени, свързани с криминализиране на участието на български граждани в "Ислямска държава" или други терористични организации. Има, със сигурност, нужда и от други сериозни действия, включително и законодателни, за които ще стане дума скоро.

Министърът на външните работи Даниел Митов беше на тридневно работно посещение във Вашингтон. 

Цялото интервю на Младен Петков с Даниел Митов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени