Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Макавеева: Не може с бюрократичeн подход да се решават проблеми като раждаемостта сред малолетните

Снимка: БГНЕС

Неприятно е, че един министър демонстрира желание за силово решаване на проблема в Гърмен и дори не допуска, че този проблем може да бъде разрешен без бутането на къщи, въпреки че всички решения през годините и всички стъпки, които държавата е правила, са в обратна посока. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150“ журналистът Огнян Исаев, който припомни, че отговорността е на всички – хората, общината, институциите и парламентът и трябва да търсят дългосрочно решение:

Имаме много добри практики, които могат да се приложат. Даже в момента в няколко града в България вървят пилотни програми, където се узаконяват подобни жилища с изготвянето на подробни устройствени планове, с регулирането на имоти, изкупуването на земите от собствениците на жилищата и т.н.

Аз мисля, че проблемът може да намери устойчиво решение, без да бъдат бутани къщите, които са наистина опасни и подлежат на премахване. Механизмът "едното за сметка на другото" от дълго време работи в българското политическо пространство, но такова извиване на ръце за събарянето на къщите не бива да се случва, защото е против принципите на демокрацията, каза Исаев. Той припомни, че акцентът е паднал върху незаконните постройки след битов инцидент и недоказан ръст на престъпността.

Лили Макавеева, от Асоциация "Интегро" и координатор на европейската програма "Ромактромед" на ЕК и Съвета на Европа, коментира, че хората, решили да предприемат масово събаряне на незаконни ромски къщи, не са си направили сметка какво означава това, тъй като някои къщи са още от османската империя.

Хора, които столетия стоят на земя, която не е тяхна, и изграждат жилища, които висят във въздуха и всеки момент могат да бъдат съборени, а хората –преместени, създават чувство у хората, че не принадлежат към тази земя и към този народ.

На ЕК е омръзнало да се представят "стратегии на килограм" и да се представят празни доклади, че те не се изпълняват, и затова в страната ни от 2014 г. работи програма "Ромакт", заяви Макавеева. Дори и община Гърмен да наеме жилища за ромите като временна мярка, възниква въпросът какво ще стане с хората, след като изтече периодът?

Оставяме чисто човешката страна на въпроса, но нали се сещате, че те отново ще тежат на всички хора, защото сега тези хора всъщност си изкарват прехраната и не тежат на никого.

Г-жа Капитанова, дори и да потърси средства и в дългосрочен аспект да иска да разреши въпроса и да построи жилища, или да помогне на хората да си построят жилища, тя няма къде да подаде проектно предложение, защото просто в селската програма не е предвидена мярка за социални жилища. Има единствено предвидена такава мярка в Програмата за регионално развитие, от която обаче ще се възползват големите градове, които имат право да подават проекти.

Макавеева не очаква мерките за ограничаване на явлението "деца раждат деца" да имат ефект. За да се случи това, трябва задълбочена работа в кварталите, където хората са маргинализирани. В България не се върши социална работа, а бюрократична, обобщи тя и призова за индивидуален подход:

Какво означава да се дават помощи в натура на всички непълнолетни майки? Ами ако едната майка иска да купи даден памперс или дадени пюрета за бебетата си, защото примерно са алергични и не могат да приемат това, което държавата им дава?

Не може със структурни промени, с безумни закони, унифицирани и лежащи единствено на чисто бюрократичния подход, да се решават дълбоки социални проблеми.

Интервютата на Таня Величкова с Лили Макавеева и Огнян Исаев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна