Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: България мълчи за атентата в Сарафово, за да не предизвика "Хизбула"

На 18 юли 2012 година автобус с повече от 40 израелски туристи, току-що кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха 5-ма израелски граждани, шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев и атентаторът камикадзе. При инцидента бяха ранени 35 души.

Година след атентата МВР обяви имената на евентуалните извършители и съучастници. Преди дни прокуратурата обяви, че удължава срока за разследване до 25 август.

В тази битка няма политически граници, каза по повод терористичната атака Алберта Алкалай от Центъра за еврейско-българско сътрудничество:
 

Това е новата модерна война, в която всеки един от нас може да стане жертва в най-неочакван момент и си мислим, че е необходим друг тип гражданско поведение, друг тип обществена ангажираност, в която всички да сме от едната страна на барикадата.

Днес пред мемориалната арка на летището в Бургас ще има възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата.

Това е нашият начин да покажем, че тези хора няма да бъдат забравени, допълни Алберта Алкалай.

Според нея ефектът, който са търсили терористите – да всеят страх, не е бил постигнат:

Този страх, който те се опитаха да всеят, че България не е сигурно място, нито за почивка, нито за живеене, това не се постигна. Всички, като един, показаха, че това нещо няма да бъде възможно – и със специализирана помощ, и полицията, лекарските екипи и на самите граждани. Ръстът на израелските туристи и тази година по Черноморието показва, че те търсят България като дестинация за своята ваканция.

Българските власти и партньорите имат вече информация и доказателства, че "Хизбула" стои зад този атентат, категоричен е журналистът Мохамед Халаф.

Според него тримата заподозрени за атентата на летище "Сарафово" в момента се намират в южното предградие на Бейрут, където е и щабът на "Хизбула".

Аз мисля, че съдебната система в България е длъжна да отправи обвинителен акт срещу шестимата заподозрени, защото вече разполага с информация и доказателства, че тази организация стои зад атентата, посочи Мохамед Халаф.

Той смята, че българските власти мълчат по темата, тъй като не искат да предизвикат "Хизбула" към нови действия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени