Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Ако всичко е наред, фондовете трябва да функционират през 2016-а

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет учреди еднолично акционерно дружество с държавно участие с наименование "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. Дружеството ще управлява почти всички пари по европейските програми, които съфинансират различни проекти за периода 2014-2020 г. Фондът ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за проекти по програми от изтеклия програмен период.
 

Вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев обясни в предаването "Преди всички" какво стои зад учредения от правителството фонд:

750 милиона евро е сумата от всички оперативни програми, заедно с програма "Развитие на селските райони", която ще се използва за финансов инженеринг през новия програмен период. Със 103 милиона от тях България ще участва в т.нар. "инициатива за малки и средни предприятия". Към тези пари ще бъдат добавени и други европейски средства. Те ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който до момента е управлявал програмата "Джеръми" в България. Останалите 650 милиона евро обаче този път България реши, че вече е набрала опит и самочувствие, за да управлява средствата сама.

Според вицепремиера предимствата на този подход са много:

На първо място, създаваме експертиза, която остава тук./…/ Другото голямо предимство е, че ние можем да съобразяваме всички тези инструменти, които ще излизат на пазара, със специфичните нужди, които има България, българските фирми и производители. Другото, което е важно да се отбележи, е, че този път ние ще имаме повече инструменти по повече оперативни програми, включително и програма "Развитие на човешките ресурси". Това ще бъдат финансови инструменти, които ще се използват в социалната сфера, включително и в ОП "Околна среда". Възможностите тук са много. Задачата е следващите години всичко, което ще бъде скроено, да отговаря максимално на нуждите на потребителите.

Томислав Дончев подчерта, че ако всичко се движи с необходимите темпове, би трябвало през 2016 година фондовете да функционират.

Всяко министерство, което управлява оперативна програма, ще има свой представител в Надзорния съвет на Фонда на фондовете. Това няма да е мегаструктура, коментира Дончев.

Той каза, че Законът за европейските фондове предстои да бъде гласуван на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Цялото интервю с Томислав Дончев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна