Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на деня Гърция ще покрие задължения към своите кредитори за 6,8 млрд. евро

Агенция Блумбърг цитира свой неназован източник от гръцкото финансово министерство, според когото днес властите в Атина ще покрият плащания към кредиторите за общо 6,8 млрд. евро.

Очаква се до края на деня гръцките власти да се разплатят с ЕЦБ (в размер на около 4,2 млрд. евро), да осъществят двете просрочени плащания към МВФ (за 2 млрд. евро) и да покрият свои задължения към Централната банка на Гърция. 

Междувременно и агенция Ройтерс потвърди, че гръцките власти вече са започнали да покриват свои задължения към международните кредитори за общо 6,75 млрд. евро.

Според агенцията, до края на деня властите в Атина ще изплатят на ЕЦБ 4,2 млрд. евро - обратно изкупуване на притежавани от банката гръцки книжа за близо 3,4 млрд. евро и лихвени плащания за около 700 млн. евро.

В същото време гръцките управляващи ще погасят две просрочени задължения към МВФ за общо 2,05 млрд. евро и задължения към Централната банка на Гърция за 500 млн. евро.

Това обслужване на задължения от страна на управляващите в Атина e факт, след като в края на миналата седмица беше одобрен спешен "мостов заем" от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС) в размер от 7,16 млрд. евро. 

Покриването на предстоящите днес външни задължения на Гърция ще премахнат риска за изпадане на страната в неплатежоспособност спрямо Европейската централна банка, отменяйки непосредствената опасност за официален държавен фалит и за излизане на Атина от еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна