Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: "Хизбула“ няма мотив да извърши терористичен акт на територията на страна от ЕС

Проф. Владимир Чуков: "Ислямска държава" пое знамето на тероризма

Снимка: БГНЕС/ БУРГАСИНФО

Терористичният акт на Бургаското летище е извършен на много високо ниво. "Хизбула" обаче няма мотив и причина да извършва такъв акт на територията на страна от Европейския съюз, защото търси усилено признанието на Европа. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" експертът по сигурността Славчо Велков по повод навършването на три години от терористичния акт в "Сарафово":

Не споделям мнението, че България се страхува да назове "Хизбула" за извършител на атентата на Бургаското летище. Разследването не може да достигне до достатъчен по обем и достоверност факти, които да формират доказателство пред съда за съпричастност в извършването на акта от "Хизбула". Смятам, че дори Израел изгуби интерес към този акт.

Нашето следствие беше лишено от възможността да работи по горещи следи, защото както свидетелите, така и много от доказателствата бяха изведени от България много бързо. Нямаше възможност нашето следствие да работи по тях.

Тероризмът е неизкоренимо явление, въпросът обаче е да се правят усилия той да бъде ограничен, коментира проф. Владимир Чуков и обясни:

Тероризмът се корени още в Средновековието, но той придобива различни параметри. "Ислямска държава" пое знамето на тероризма. Това е заплаха номер едно и изключително силно заплашващи сигурността на Европа. В това число България не може да бъде "бяло петно".

Според него случилото се на летището в Бургас е най-големият терористичен акт в съвременната ни история: Системата за сигурност в България преди три години не сработи. Сериозни промени в тази посока обаче има, особено по отношение на мерките за сигурност. На летището в Бургас израелските туристи имат специален режим. Дали е достатъчно, не мога да кажа.

Цялото интервю на Даниела Якова със Славчо Велков и проф. Владимир Чуков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна