Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалба в полицията заради заплахи са подали жители на ромския квартал в Гърмен

Снимка: БГНЕС

Жители на ромския квартал в Гърмен са подали жалба в полицията за закани, отправени към тях тази сутрин. До ескалация на напрежението не се стигнало заради намесата на силите на реда. 

По информация на Юлиян Герасимов от инициативния комитет на ромите, тази сутрин група от около 40 жители на квартал "Кремиковци" е тръгнала към общинския център, оборудвани с метли, лопати и мотики, за да положат изискуемия труд срещу социалната месечна помощ от 40 лева. 

На същото мястото, където преди два месеца стана масовият бой, прераснал в нестихващо напрежение и протести, други жители на Гърмен отправили заплахи към ромите и не им позволили да продължат придвижването. Бързата намеса на полиция и жандармерия обаче предотвратила по-сериозни последствия. 

След протестната петиция, която тази сутрин бе внесена  в Министерски съвет, инициативният комитет на протестиращите жители на Гърмен ще отправи официално питане до кмета на общината Минка Капитанова на какво основание от началото на годината е позволила адресна регистрация на 50 роми от други райони в страната в квартал "Кремиковци".

Към момента няма официална информация от общината как върви процесът по наемане на къщи и сгради, в които да бъдат настанени ромските семейства, чиито къщи предстои да бъдат съборени, каквото беше  изискването след срещата с четирима министри миналата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна