Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Гърмен искат МВР да гарантира сигурността им

Подписка с исканията е внесена в Министерския съвет

| обновено на 20.07.15 в 15:25
Снимка: БГНЕС

Жители на община Гърмен внесоха в Министерския съвет подписка с искане държавата да възстанови законовия ред, а МВР да гарантира сигурността на жителите на Гърмен. 

Над 700 души са се подписали под искането за незабавно действие на институциите. Жителите на Гърмен настояват държавата да приложи закона по отношение на незаконните постройки на територията на общината, искат мерки от социалното министерство в съответствие със Закона за закрила на детето при упражняване на родителските права, както и ефективни мерки от МВР за гарантиране на сигурността, спокойствието и неприкосновеността на собствеността на жителите на Гърмен.

Делян Тошев, един от вносителите на петицията в МС, обобщи:

Гърмен, вече всички разбраха, че не е просто едно село или една община накрая на България. Това волеизявление оказва влияние върху целия обществен живот.

Искаме тези закони, които са за всички граждани, да бъдат приложени и да се обърне внимание на начина, по който се отглеждат и живеят тези хора. Най-вече децата им, защото тези деца, пораствайки в такава среда, са лишени от всякакво бъдеще. Искаме МВР да гарантира реда и спокойствието на всички граждани в общината.

Писмото е адресирано до Министерския съвет, президентството, парламента, главния прокурор и всички отговорни институции. Вносителите на подписката дадоха едноседмичен срок на институциите и се заканиха, че отново ще поискат оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие, както и на главния прокурор, коментира Иван Байрактаров: 

Чакаме една седмица, ако не – писмено ще потърсим оставката на господин Цацаров, госпожа Лиляна Павлова и госпожа Бъчварова. 

Незаконните жилища на ромите трябва да бъдат разрушени, подчерта Байрактаров и каза, че провокациите в Гърмен продължават и тази сутрин е имало напрежение:

С една дума, искат едва ли не да нападнем ромите и всичко негативно да бъде върху нас – това няма как да се случи. Наближават избори и не искат да губят електорат. Тези хора се защитават само и единствено заради изборите.

За да се търси адекватно решение на проблема, жителите на Гърмен поканиха социалния министър Ивайло Калфин и регионалния Лиляна Павлова да разговарят на място с хората. Ако няма резултати, жителите на Гърмен са готови да подновят протеста си на жълтите павета в началото на септември.

Още информация чуйте от репортажа на Мира Стефанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна