Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете момчета, пребили малкия Христо, ще бъдат обвинени в опит за убийство

Майката се прибра в България, след като научи за инцидента

| обновено на 21.07.15 в 17:53
Инцидентът е станал в апартамент в "Зона Б19".
Снимка: БГНЕС

18-годишните Александър Донков и Патрик Първев ще бъдат обвинени в опит за убийството на тригодишния Христо от София. Детето беше прието в "Пирогов" след побой в столичния квартал "Зона Б19". То е докарано в болницата в коматозно състояние, с тежки травми и с опасност за живота. Момченцето е жертва на двамата младежи, които се грижели за него, докато майка му работи в чужбина.

Александър и Патрик са наети от Невена Василева да се грижат за малкия Христо, докато тя работи като цигулар на скандинавски пасажерски кораб. Жената се е прибрала веднага в България, след като е била уведомена за случилото се. Тя е познавала само едно от момчетата, пребили детето ѝ. 

Директорът на пресцентъра на "Пирогов" Мария Порайзова обясни пред "Хоризонт" за състоянието на момченцето:

Детето има голям кръвоизлив в мозъка, а по крайниците, по лицето и по врата са установени и стари синини. Екипът констатира, че детето има хематоми, които са нови, и такива, които са от предишен период от време.

Освен голям кръвоизлив на главата, детето има множество травми по крайниците, лицето и шията.

Има контузии и компресия на мозъка заради голямо количество кръв, която притиска мозъка. Детето е оперирано по спешност през нощта. В момента е настанено в реанимация. Състоянието му е много тежко.

Близки до разследването разказаха, че Христо е бил заливан от младежите с вода като наказание. Бил е душен и ритан. От няколко дни момченцето отказвало и да яде. В понеделник то изпаднало в тежко състояние и момчетата извикали съседите за помощ.

Заподозрените за тежкото престъпление ще бъдат обвинени в опит за убийство на малолетно дете, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение ще поискат Александър и Патрик да останат в ареста за 72 часа.
 Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов:

Тепърва ще бъде изясняван техният статус, включително конкретно и взаимоотношенията им с майката, с каква уговорка са се намирали там. Всичко това е в процес на разследване. Извършени са и предстои да се извършат абсолютно всички експертизи, които имат отношение към случая. Има достатъчно доказателства, че те са причинили тези травми на детето. Предстои да се проверят всички версии, да се разпитат абсолютно всички лица, които имат отношение към настоящия случай. Прокуратурата работи активно по случая, като са сезирани абсолютно всички компетентни органи и предстои да се вземе отношение.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че досега не е постъпвал сигнал за насилие в семейството и майката не се е обръщала за съдействие към социалните служби. Тя е отглеждала детето сама, не са установени близки и роднини. Детето било поверено на двама души, наети чрез упълномощено от майката лице. Дирекцията за социално подпомагане в район "Възраждане" е готова с мерки за закрила, но ще пристъпи към тях след изписването на детето и след като ги обсъди с майката. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна